Aikido

6Wat is Aikido?

Aikido is een in Japan ontwikkelde sport, behorende tot de vechtsporten, maar wel één die staat voor harmonie en ‘zonder geweld’. Je leert middels aikido de tegenstander te controleren/uit te schakelen, zonder hem/haar te verwonden. Je maakt gebruik van de kracht en energie van de aanvaller om deze juist aan te wenden jegens zichzelf. Aikido komt alleen in trainings-, examen- of demonstratieverband voor; er zijn geen wedstrijden in.

De grote leermeester/ontwikkelaar van de sport is Morihei Ueshiba en wordt O’Sensei (de grote meester) genoemd.

De naam is afgeleid van de Japanse woorden:
* ai: samenkomen/-brengen, harmonie
* ki: energie
* do: weg (levensweg/morele methode, aanpak vanuit respect en dergelijke)

Is aikido een interessante sport voor mij?

Wil je jezelf leren verdedigen? Goed kunnen opkomen voor jezelf op een non-agressieve manier? Fijn met sport bezig zijn, in je eigen tempo en rekening houdend met je eigen kunnen? Dan heel waarschijnlijk wel! Een aikidoka (=beoefenaar van aikido) hoeft géén fysiek sterk persoon te zijn, maar wel iemand die slim gebruik maakt van technieken en van zijn/haar energie èn die van de tegenstander! Evenals in het judo komen er geen agressieve technieken als slaan en trappen in deze sport voor. In tegenstelling tot het judo hoef je bij aikido niet ‘echt’ te vallen (maar je gaat wel zelf op de grond liggen/rollen en dergelijke) en is er minder sprake van duw- en trekwerk en dus is aikido ook voor mensen die daar niet zo van houden zeer geschikt.

Kan ik bij Dojoka aikido lessen volgen?

Ja, bij Dojoka kun je deze sport beoefenen! Alle geïnteresseerden (volwassenen en tieners vanaf ca. 9 jaar, mannen/vrouwen/.., starter of ervaren, ..) 2 keer gratis kunnen ervaren of aikido wellicht een mooie sport voor hen is. De lessen worden gegeven door Rody en uw gastheren/-vrouwen zullen de bekende eigenaren van Dojoka (Winand, Suzanne) zijn. De volwassenen en tieners vanaf ca. 16 jaar trainen op de maandagen en/of de woensdagen van 20:00 tot 21:30. Tieners (m/v/o) vanaf ca. 9 jaar trainen op donderdagen van 19:00 tot 20:00.

Wil je ook eens geheel vrijblijvend meedoen? Meld je dan op 06 4998 4994 (Winand) of info@dojoka.nl. Je kunt voor de proeflessen een pak lenen bij Dojoka.

Meer info?

Zie voor meer informatie over aikido https://nl.wikipedia.org/wiki/Aikido of rody-bonnikhorst-aikido.nl of voor meer informatie over Dojoka: elders op deze website.

Rody met een ervaren cursist
1e training aikido bij Dojoka
1e training aikido bij Dojoka
1e training aikido bij Dojoka

Aikido bij Dojoka

1e training aikido bij Dojoka

Beelden uit de eerste aikido les bij Dojoka

1e training aikido bij Dojoka
1e training aikido bij Dojoka
1e training aikido bij Dojoka