Judo

Betekenis en herkomst

Judo is een van oorsprong Japanse zelfverdedingskunst, die rond 1892 werd ontworpen door Jigoro Kano. Het woord ‘judo’ betekent ‘zachte weg’.

 

Gevechtstechnieken

Bij judo leer je verschillende gevechtstechnieken:

  • Nage-waza: werptechnieken / worpen, ook wel de been-, heup-, arm-, schouder- en offerworpen;
  • Katame-waza: controletechnieken, dit zijn de houdgrepen en voor de jeugd vanaf 12 jaar ook armklemmen en verwurgingstechnieken;
  • Atemi-waza: slag-, stoot- en traptechnieken. Deze mogen nooit worden toegepast in wedstrijden of dergelijke en worden alleen onderricht in sommige kata’s (vanaf zwarte band) – dit onderdeel is géén onderdeel van de standaard lessen op onze sportschool;
  • Ook valbreektechnieken maken een standaard onderdeel uit van de judo-lessen; goed kunnen en durven vallen is een heel bruikbare vaardigheid tijdens de lessen/wedstrijden maar zeker ook daarbuiten!

 

Houdgreep peuter/kleutergroep

 

Judogradaties

Judogradaties die (op deze sportschool) achtereenvolgens kunnen worden behaald betreffen:

  • 6e kyu: witte band; alle sporters starten met de witte band
  • Voor peuter-/kleuterjudo: Hiervoor zijn geen officiële gradaties in het judo.Ter aanmoediging kunnen jonge judoka’s al op “examen” gaan en belonen wij hun inzet met een op maat gemaakt certificaat. Dit is ter stimulatie en ter erkenning van de opgedane vaardigheden en wellicht om al een beetje te wennen aan een examen
  • Gele slip: na een goed afgelegd examen krijg je een diploma èn je gele slip; deze bevestig je op je witte band
  • 5e kyu: Gele band: na een goed afgelegd examen krijg je een diploma èn wordt je de gele band omgebonden! (vanaf 7 jaar, conform de Judobond regels)
  • Oranje slip
  • 4e kyu: oranje band (vanaf 8 jaar)
  • Groene slip
  • 3e kyu: groene band (vanaf 10 jaar)
  • Blauwe slip
  • 2e kyu: blauwe band (vanaf 11 jaar)
  • Bruine slip
  • 1e kyu: bruine band (vanaf 12 jaar)

Hierna volgen (vanaf 16 jaar minimaal) de ‘dannen’; deze mogen sportscholen nooit zelf afnemen, daar zijn regionale danwel landelijke commissies voor en er zijn veelal buitengewone diensten voor de sport aanvullend voor nodig.

 

Algemeen

Voor het behalen van de jeugd graduaties hanteren wij minimum leeftijden. De aangegeven leeftijden zijn de leeftijden die een kind moet hebben op het moment van het examen. Wij nemen meerdere keren per jaar examens af.  In tegenstelling tot o.a. een aantal andere clubs en sportscholen verwachten wij dat je een goed en volledig examen hebt laten zien voordat je je nieuwe graduatie krijgt.

Tussen de volgordelijke graden zit normaliter minimaal 6 maanden, waarbij ‘oudere’ instromers de eerste graden soms wat sneller kunnen doorlopen. Voor de hogere graden wordt de traintijd normaliter langer. Voor de hogere kyu’s wordt niet alleen het aantal te tonen technieken hoger, maar ook het niveau waarop de techniek moet worden uitgevoerd stijgt.

In het peuter- kleuterjudo worden weliswaar basisbeginselen van het judo aangeleerd, maar ligt de nadruk veel meer op durven en kunnen vallen, samen sporten & spelen op een sportieve en enigszins gedisciplineerde manier. Het gemiddelde van circa 2 keer per jaar een hogere graad (slip of band) gaat normaliter pas op vanaf het moment van behalen van de (dubbele) gele slip. Er kan in sommige gevallen al wel een ‘enkele gele slip’ worden toegekend, om de kinderen te stimuleren en motiveren èn om ze al eens aan een examen te laten wennen.

 

Lestijden en -dagen

Locatie : Dadelstraat 80, 5632 WR Eindhoven

Dag/tijd

Doelgroep

Leraar

Dinsdag
16:00 – 17:00
Peuter-/kleuterjudo,
3 tot/met ca. 7 jaar
Winand
Dinsdag
17:00 – 18:00
Peuter-/kleuterjudo,
3 tot/met ca. 7 jaar
Winand
Dinsdag
18:00 – 19:00
Jeugd ca. 7 jaar – ca. 12 jaar Winand
Woensdag
15:00 – 16:00
Peuter-/kleuterjudo,
3 tot/met ca. 7 jaar
Winand
Woensdag
16:00 – 17:00
Peuter-/kleuterjudo,
3 tot/met ca. 7 jaar
Winand
Woensdag
17:00 – 18:00
Jeugd ca. 7 jaar – ca. 12 jaar Winand,vaak ass. Kjeld
Woensdag
18:00 – 19:00
Gevorderde jeugd vanaf ca. 10 jaar Winand,vaak ass. Kjeld
Woensdag
19:00 – 20:00
Jeugd / jongvolwassenen 13+ Winand
Donderdag
17:00 – 18:00
Jeugd ca. 7 jaar – ca. 12 jaar Winand
Donderdag
18:00 – 19:00
Gevorderde jeugd vanaf ca. 10 jaar Winand
Zaterdag
09:15 – 10:00
Peuter-/kleuterjudo,
3 tot/met ca. 7 jaar
Winand
Zaterdag
10:00 – 11:00
Kinderen tot ca. 10 jaar
Overige starters tot ca. 12 jaar
Winand
& Kjeld
Zaterdag
11:00 – 12:00
Jeugd ca. 8 tot 16 jaar
(en starters vanaf ca. 12 jaar)
Winand/Justin & Kjeld
Zaterdag
12:00 – 13:00
Jeugd gevorderden
vanaf ca. 10 jaar
(geen starters)
Winand/Justin
sankaku tieners
Judo wedstrijd

Wedstrijden, hoe werkt dat?

Bij judo spelen we ook regelmatig wedstrijden. Iedereen wordt zo eerlijk mogelijk op zijn/haar eigen niveau ingedeeld in een poule van meestal 4 of 5 sporters. Gewicht en leeftijd zijn hierbij belangrijker dan welke band (kyu) je hebt. Je speelt tegen elk van de andere kinderen in je poule (meestal) één wedstrijd. Je krijgt 0 punten als je dat wedstrijdje niet wint, maar als je wel wint krijg je 1, 7 of 10 punten!
Voor de herkenbaarheid krijgt één van de sporters een rode band om (op het scorebord staat jouw score in het blauwe gedeelte) en de andere geen (op het scorebord staatjouw score in het witte gedeelte).
In onderstaand plaatje zie je hoe je een punt (of waarschuwing) kunt krijgen, wat de scheidsrechter dan doet en hoeveel punten je dan krijgt.
Omdat bij het judo respect ook altijd erg belangrijk is, beginnen we elke wedstrijd met het groeten van elkaar, feliciteren/bedanken we elkaar na de wedstrijd en loop je erna achteruit de mat af. De winnaar mag zich erna melden bij de scoretafel en zeggen dat hij/zij gewonnen heeft. (de eventuele rode band lever je weer in).

Als alle wedstrijdjes van een poule gespeeld zijn, dan wordt er bepaald wie de poule gewonnen heeft en wie nummer 2 is en zo. Eerst is bepalend hoeveel wedstrijden iemand gewonnen heeft, pas als er meer mensen hetzelfde aantal wedstrijdjes gewonnen hebben is het aantal punten van belang. Is er dan nog geen uitsluitsel? Dan telt het onderlinge resultaat. Dus:
als speler 1: 3 gewonnen wedstrijdjes heeft met elke 1 punt (scheidsrechtsbeslissing)
en speler 2: 2 gewonnen wedstrijdjes heeft elk met 10 punten 
en speler 3: 2 gewonnen wedstrijdjes met 1 keer 10 punten en 1 keer 7 punten
en speler 4: 2 gewonnen wedstrijdjes heeft elk met 10 punten (waarvan 1 keer gewonnen tegen speler 2)
en de rest minder gewonnen wedstrijdjes dan:
Wint speler 1 (aantal gewonnen wedstrijden het hoogste)
erna eindigt speler 4 (2 winst, 20 punten) omdat bovendien speler 4 van speler 2 gewonnen heeft en speler 2 wordt 3e.

Heel veel succes en plezier!!