Wat is judo en voor wie is het geschikt?

Betekenis en herkomst

Judo is een van oorsprong Japanse zelfverdedigingskunst, die rond 1892 werd ontworpen door Jigoro Kano. Het woord ‘judo’ betekent ‘zachte weg’.

 

Gevechtstechnieken

Bij judo leer je verschillende gevechtstechnieken:

  • Nage-waza: werptechnieken / worpen, ook wel de been-, heup-, arm-, schouder- en offerworpen;
  • Katame-waza: controletechnieken, dit zijn de houdgrepen en voor de jeugd vanaf 12 jaar ook armklemmen en verwurgingstechnieken;
  • Atemi-waza: slag-, stoot- en traptechnieken. Deze mogen nooit worden toegepast in wedstrijden of dergelijke en worden alleen onderricht in sommige kata’s (vanaf zwarte band) – dit onderdeel is géén onderdeel van de standaard lessen op onze sportschool;
  • Ook valbreektechnieken maken een standaard onderdeel uit van de judo-lessen; goed kunnen en durven vallen is een heel bruikbare vaardigheid tijdens de lessen/wedstrijden maar zeker ook daarbuiten!

 

Voor wie is judo geschikt?

Judo is geschikt voor iederéén (M, V, O) die fijn wilt sporten, zichzelf beter wilt leren verdedigen zonder de ander daadwerkelijk te verwonden. Maar ook iemand die wil werken aan (sociale) weerbaarheid, balans, die wat energie kwijt wilt op een goede manier of die goed wil leren omgaan kracht, energie en frustratie op een goede manier te handelen. Ten onrechte wordt judo wel eens betiteld als een sport meer voor jongens/mannen. Dat is zéker niet het geval. Het is echt een leuke sport, ook voor de meiden en ook om jezelf goed te kunnen verdedigen ook zeer geschikt. Bij Dojoka is het aandeel meisjes/vrouwen ongeveer 35/40%.

Bij Dojoka beginnen we met jeugd vanaf 3 à 4 jaar. Of kinderen van 3 jaar al mee kunnen doen ligt aan met name hun concentratieboog. Het kan vaak erg goed helpen als ouders even uit beeld gaan en via het scherm meekijken naar hun kind (dan is het even moeilijk, maar erna gaat het 99% van de gevallen snel goed!!). Iedereen kan eens meedoen en dan krijg je een passend advies. Het is zéker ook voor oudere jeugd, tieners en voor volwassenen. Ook voor beginners en gevorderden. Voor iedereen is er een passende groep te vinden. Doe een (paar) keer mee en laat je adviseren over welke groep(en) passend zijn voor jou/jouw kind.

  •